Kompost nam je zagotovil potrebo po naravnem gnojilu

Že nekaj časa smo razmišljali, ali bi za naš domač vrt kupili kakšno gnojilo. Moji starši pa so bili zelo proti gnojilom, saj so not zmešane kemične snovi, ter so oni bili zelo proti temu. Zato pa sem nato začel tuhtati, kaj bi naredili, saj bi naš vrt veliko bolj uspeval, v kolikor bi ga gnojili. Nato pa sem se spomnil za naravni način gnojenja z naravnim gnojilom, kateri se imenuje kompost.

Kompost pa je v bistvu gnojilo, ki je narejeno iz ostankov hrane, ki so se predelali v gnojilo skozi čas v kompostniku. Tukaj pa imamo izbiro, da kompostnik naredimo kar sami doma, kajti to je zgolj zaboj, narejen iz lesa s pokrovom. Paziti pa moramo, da vmes pustimo kakšne reže, tako da se bo lahko kompostnik zračil. Druga opcija pa je ta, da kompostnik kupimo, kateri pa lahko ima tudi razne prezračevalne sisteme, kar lahko konkretno pospeši pridelavo komposta.

Odločili pa smo se, da bomo kompostnik naredili kar sami doma, saj smo imeli še nekaj časa, predno je bilo potrebno gnojiti vrt, tako da je lahko kompost še nekaj časa počakal. Paziti pa smo morali na to, da vse vrste odpadkov hrane ne sodijo v kompostnik. Na primer ostanke mesa in rib, mleka, olja in podobno se ne sme metati v kompostnik, saj se to ne bo pretvorilo v gnojilo. 

Kompost nam je zagotovil potrebo po naravnem gnojilu

No, ko pa smo naredili kompostnik, pa smo vanj začeli odlagati odpadke hrane, ter nas je nato čakalo približno 6 mesečno čakanje. Po teh šestih mesecih, pa je bil kompost le pripravljen, ter smo se lahko lotili gnojenja vrta, saj je bil že tudi čas za to. Tako pa smo rešili ta problem, ko smo morali uporabiti gnojilo na vrtu za boljši pridelek, vendar starši niso želeli uporabiti kemičnih gnojil. Tako pa smo s kompostom ubili dve muhi na en mah.